HABERLER
Cenal Elektrik Enerji Santrali Projesi

Cenal Karabiga termik santrali Çanakkale’nin Biga ilçesi Karabiga bölgesinde kuruludur. Alarko Holding  ve Cengiz Holding ortaklığı olan tesis 1320 MWe kurulu gücü ile Türkiye’nin 11. Çanakkale’nin ise en büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye’nin 2.büyük ithal kömür santralidir. Cenal Karabiga Termik Santrali ortalama 9.900.000.000 kilovatsaat elektrik üretimi ile 2.990.937 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir kapasitededir. Tesis 454.518 m2’lik bir alan üzerinde kuruludur.

Akare olarak projede aşağıdaki sistemler için malzeme temini ve devreye alma çalışmaları yapmaktayız;

•   IP Kapalı Devre Kamera (CCTV) sistemleri
•   Aktif Network Sistemi Ekipmanları
•   Infraretli Çevre Güvenlik Sistemleri
•   Biometrik ve Kartlı  Geçiş Sistemleri
•   Ziyaretçi Geçiş ve Turnike Sistemleri
•   Thermografik Kameralı Yangın Algılama Sistemleri


Proje kapsamında konveyor hatlarındaki kömür taşınması sırasında oluşabilecek yangın risklerinin algılanması için Pelco markasının Sarix serisi 8 adet Thermography IP PTZ kameraları kullanılmıştır. Bu kameraların her biri ile görüntü alanı içerisinde bulunan 16 ya kadar farklı bölgede farklı ısı değerleri set ederek alarm tanımlaması yapılarak alarm algılaması yapılabilmektedir. Yine ayrıca bu kameralar ile minimum ve maksimum değerler set edilerek bu değerlerin üzerinde alarm algılaması yapılabilmektedir. Sistem bünyesi içerisinde bulunan bir hava istasyon ünitesi vasıtası ile dışarıdaki hava koşullarını (yağmur, kar, sis, nem v.s) sürekli analiz ederek algılama hata payını minimize ederek çalışmaktadır.

Kapalı devre kamera sistemlerinde PANASONIC markasının ürünleri tercih edilmiştir. Tüm tesis, sosyal alanlar ve çevre güvenlik için yaklaşık 300 adet sabit, 14 adet 30X optik zoom özelliklerinde PTZ kamera ve 2 adet 4K sabit kameralar kullanılmıştır. Tüm kameralar minimum 2MP çözünürlük de ve entegre IR led ve IP66 IK dayanım ve SD kart kayıt özelliklerde seçilmiştir. Ayrıca tesis kule merkezi üzerine tüm sahaları görebilecek şekilde 1 adet 30X özelliklerinde, 150 metre gece görüşü sağlayabilen IR LED entegreli, her türlü sarsıntı ve oksitlenmeye karşı özel özel fiberglas gövdeli üretilmiş, 360 derece aero dinamik yapılı ve 135km/sa hıza ulaşan rüzgara dayanıklı PTZ kamera yerleştirilmiştir. Patlayıcı ortamlar için ortam koşullarına göre Ex Proof tip, Korozyona karşı korumalı tip, Ex Proof+Korozyona karşı korumalı, Ex Proof +Hava Su Soğutmalı tip de olmak üzere 4 farklı tipte Atex sertifikalı İtalyan menşeli Videotec marka kamera muhafazaları kullanılmıştır.  Kamera sistemi kayıtları için yine panasonic’in her biri 64’e kadar kamera kayıt edebilen, RAID5 ve RAID 6 disk koruma özellikli 8 adet endüstriyel tip NVR kayıt cihazları kullanılmıştır. NVR lar failover (birbirine yedekli) yapısı ile dizayn edilerek herhangi bir NVR arızası durumunda görüntü kayıpı olmaksızın yedek NVR otomatik devreye girerek sistemde herhangi bir görüntü kayıtı kayıp olmaksızın kayıt etmeye devam edecek yapıdadır. Ayrıca her bir kamera üzerinde bulunan 64GB lık SD kartlar sayesinde herhangi bir network kesintisi v.s durumunda kamera üzerindeki SD karta görüntü kayıt etmeye devam edecek, network ün düzelmesi durumunda bu üzerindeki kayıtları otamatik olarak bağlı olduğu NVR a göndererek kayıt ve görüntü güvenliği sağlanmıştır. Sistem izleme merkezi için özel matrix yapıyı da destekleyen panasonic ASC 970 ve ASM 970 yazılımları kurularak sistem izleme ve kontrol merkezi oluşturulmuştur.

Kamera sistemleri network aktif cihazları için Japon Allied Telesis marka switch ve ekipmanları tercih edilmiştir. Merkez omurga switchleri 10G haberleşmeyi destekleyen Layer 3 ve reduntal (yedek güç kaynağı) özellikli switchler tercih edilmiştir. Saha ve kenar switchler de yine uplink olarak 1G destekli endüstriyel ve fiber girişli switchler kullanılmıştır.

Çevre kameralarına ilave olarak ve dışında, fabrika çevresi için tel örgü sistemleri içerisinde Takex in her biri 200 mt ye kadar algılama yapabilen Quad ışınlı beam dedektör sistemi tahsis edilerek zone bazında algılama yapan bir çevre güvenlik sistemi tahsis edilmiştir. Sistem kamera sistemi ile entegre edilerek herhangi bir zone algılama yaptığında direk o bölgeye bakan kameralar aktif edilerek görüntü ekranlarına otomatik görüntü düşmesi sağlanmaktadır.

Tüm fabrika tesislerinin geçiş kontrolü, turnike ve ziyaretçi takip sistemleri için 70 adet  Honeywell kart okyucular, 15 adet turnike geçiş sistemleri temin ve kurulumları yapılmıştır. Honeywell sistem yazılımı ile personel geçiş kontrol yetkilendirilmeleri, ziyaretçi ve yemekhane takipleri ve raporlamaları yapılmaktadır.

©2018 - AKARE ELEKTRONİK SAN.TİC. Tüm Hakları Saklıdır. TTKobi Hazır Web Sitesi